Wednesday, March 4, 2015

LYMFA

Lymfaattinen järjestelmä (lat. systema lymphaticum) muodostuu imukudoksesta. Imukudosta on elimistössä mm. imusolmukkeissa, pernassa ja kateenkorvassa. Imukudokselle ominaisia ovat imusolut eli lymfosyytit, näiden esiasteet ja edelleen kehittyneet solumuodot.
Lymfaattisella kudoksella tarkoitetaan ihmisen elimistön puolustusreaktioihin osallistuvaa imukudosta ja sitä on kaikkialla kehossa. Lymfakudoksessa tapahtuu puolustusmekanismeihin osallistuvien solujen aktivointia ja toiminnan organisointia. Luuydin ja kateenkorva (thymus) ovat ensisijaiset (primaariset) elimet, joissa keskeisten imusolujen eli lymfosyyttien erikoistumista tapahtuu. Niissä syntyneet imusolut siirtyvät verenkiertoon ja kerääntyvät perifeerisiin kudoksiin tai elimiin, joista tärkeimpiä ovat useat imusolmukkeet, perna ja limakalvoihin (hengitys-, ruoansulatus- ja urogenitaalialue) liittyvä imukudos. 
Imunestejärjestelmä
Imunestejärjestelmä on verenkierron lisäksi kehon kuljetusjärjestelmä. Sen tehtävä on kuljettaa sidekudoksesta kaikki ne aineet ja nesteet takaisin verenkiertoon, mitä laskimojärjestelmä ei pysty kuljettamaan. Imuneste eli lymfa koostuu pääasiallisesti kudosnesteestä ja ns. lymfakuormasta, johon kuuluvat mm. suurimolekyyliset valkuaisaineet ja aineenvaihduntatuotteet. Toimiva imunestekierto on elintärkeä kehon nestetasapainon ylläpitämiseksi. Kuljetustehtävän lisäksi imunestejärjestelmällä on tärkeä tehtävä kehon puolustusjärjestelmässä.
 Lymfasuonisto on vastuussa suurempimolekyylisten aineiden, sekä veden poistamisesta ja kuljettamisesta pois kudoksista. Näitä suurimolekyylisiä aineksia ovat bakteerit, epäorgaaniset ja kemialliset aineet, kuona-aineet, proteiinit, rasvamolekyylit, solut ja solujen osat, virukset ja vesi. Sydän vastaan verenkierron liikkeestä pumppaamalla verta, lymfakiertoon taas liikuttavat lihakset, kaikki elimistön liikkeet ja valtimopaine.
Lymfaattista järjestelmää kerää talteen kaiken ylimääräisen nesteen ja palauttaa sen imunesteenä verenkiertoon kahden suuren laskimon kautta, jotka sijaitsevat kaulan juuressa ja rintakehässä. Imusuonia on erilaisia kuten on valtimoita ja laskimoitakin. Liika neste siirtyy näihin pieniin suoniin ja ohjautuu niitä pitkin suurempiin imusuoniin ja edelleen imusuonirunkoihin. Imuneste kulkee vain yhteen suuntaan: sydämeen päin. Siksi imutiet eivät muodosta kiertävää järjestelmää kuten verisuonet. Jos imusuoni menee tukkoon, tukoksen kohdalle alkaa kertyä nestettä ja syntyy turvotusta.

Turvotuksen synty
Kun imunestejärjestelmän toimintakyky on alentunut, valkuaisainepitoinen neste jää kudokseen ja syntyy turvotusta eli ns. lymfödeema. Häiriö voi johtua imujärjestelmän kuljetuskyvyn heikkenemisestä (lymfostaattinen ödeema) tai imunesteen voimakkaasta lisääntymisestä (lymfodynaaminen ödeema).
Imunestejärjestelmän vajaatoiminta voi olla synnynnäistä tai se voi johtua imunestejärjestelmän vaurioista. Vaurioita voivat aiheuttaa esim. tulehdukset, traumat, kirurgiset toimenpiteet, sädetys, tietyt trooppiset sairaudet jne.




         












Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Perna
http://en.wikipedia.org/wiki/Lymphatic_system

Mitä/Minkälaista on lymfahieronta?

Lymfahieronta vaikuttaa imunestekierron lisäksi verenkiertoon, puolustusjärjestelmään, sileään lihaksistoon sekä vegetatiiviseen hermostoon (suoliston toiminta, ruoansulatus, seksuaalitoiminnot ja rentoutuminen).
Hierontaa suositellaan turvotusten ehkäisyyn, aknen, rosacean ja couperosan hoitoon, unettomuuteen, stressiin, lihassärkyihin, migreeniin, säärihaavapotilaille, vanhenemisilmiöiden ehkäisyyn (solujen uusiutuminen nopeutuu ja kudosten elastisuus paranee) ja ihon kimmoisuuden ylläpitoon laihdutettaessa.
Jokainen hoitokerta aloitetaan kaulan ja pään alueen imusolmukkeiden käsittelyllä. Näiden avausliikkeiden jälkeen siirrytään vähän kerrallaan eteenpäin kohti ongelma-alueita. Vaikka käsitellään vain yksittäistä kehon aluetta, hoito vaikuttaa koko elimistön nestevirtaukseen. Se hellävarainen, rytmisesti lymfajärjestelmän mukaisesti kulkeva käsittely, joka alkaa aina päinvastoin kuin perifeerinen hieronta, sentraalisista imusolmukekäsittelyistä ja etenee rytmisesti pyrkien elvyttämään lymfajärjestelmän nestekiertoa. 

Kasvohieronta
1.       Levitä iholle pieni määrä jotain sopivaa voidetta tai esimeriksi puhdistusmaitoa.
2.       Hiero korvien takaa kevein pyörivin liikkein ja jatka siitä alaspäin kohti kaulaa solisluille asti.      Tämä vähentää jännitystä, ”avaa” korvan takana olevan lymfapisteen ja edesauttaa nesteen liikettä. Toista useita kertoja.
3.       Siirrä sormet keskelle otsaa, paina kevyesti mutta varmasti samalla, kun liu’utat käsiä kohti ohimoilla olevia lymfapisteitä. Toista useita kertoja.
4.       Siirrä kädet leukalinjalle. Liikuta sormia leukaluun mukaisesti kohti korvia siten, että sormet painavat leukaluun kaulan puolta. Toista useita kertoja. Suoraan leuan kärjen alla on lymfapiste, leukalinjaa noudattaen useampia, korvien edessä on useampia javähän niiden alla.
5.       Laita sormet nenän ja ylähuulen väliin ja paina, liu’uta sormet suupieliin ja sieltä kohti korvia. Paina.
6.       Laita sormet silmien alle nenän viereen, silmäkuopan reunalle. Liu’uta sormia kohti ohimoiden lymfapisteitä.
7.       Aseta sormet (koko kädet) vaakaan nenän molemmin puolin. Liu’uta poskien yli kohti ohimoita.
8.       Laita lopuksi koko kädet kasvoille nenän viereen ja sivele useita kertoja kohti korvia, tee vastaava otsalla.





Lymfaterapian käyttöaiheita ovat:
  • Turvotukset
    • toiminnalliset turvotukset
    • imusuoni- ja laskimoperäiset turvotukset
    • syöpäleikkausten jälkeiset turvotukset
    • sädehoidon jälkeiset turvotukset
    • kirurgisten toimenpiteiden jälkeiset turvotukset
    • raskauteen liittyvät turvotukset
  • Vammat ja arvet
    • murtumat, nyrjähdykset, lihasrevähtymät
    • verenpurkaumat, palovammat
  • Säärihaavat
    • laskimo- ja valtimoperäiset säärihaavat
    • sokeritaudin aiheuttamat säärihaavat
    • Krooniset sairaudet
    • reuma, nivelkulumat, fibromyalgia, ruusu
Lymfaterapian vasta-aiheita ovat:
  • akuutti infektio
  • syvä laskimotukos
        * pahanlaatuiset kasvaimet, joiden hoito on kesken

Lähteet:
http://www.pinjami.fi/userData/kauneuskeskus-pinjami/pdf/Lymfahieronta.pdf

No comments:

Post a Comment