Wednesday, September 2, 2015

ETÄTEHTÄVÄ pe28.8. ja ke 2.9; KOSMETIIKAN RAAKA-AINEISTA

4.    Etsi ainesosat (INCI-nimet), joita ei saa tuotteessa olla, jos asiakas on allerginen

formaldehydille
kalalle (levät, kaviaari)
pähkinä
sitrushedelmille


formaldehydille

Yleisimpiä allergiaa aiheuttavia säilöntäaineita

·          Metyyli-isotiatsolinoni (MI) sekä kloorimetyyli-isotiatsolinonin/metyyli-isotiatsolinonin seos (CMI/MI)
Halogenoituihin yhdisteisiin kuuluvat MI ja CMI/MI ovat yleisiä ihokosketusallergian aiheuttajia.
·          Formaldehydi ja formaldehydin vapauttajat
Formaldehydiallergia on pitkään ollut kosmetiikan säilöntäaineallergioista yleisin.
Ihokosketusallergia yksittäisille formaldehydin vapauttajayhdisteille on harvinaista.
Formaldehydin vapauttajien käyttö on lisääntynyt kosmetiikassa viime vuosina, koska on haluttu välttää parabeeneja. 

Formaldehydin vapauttajia:
Imidazolidinyl Urea
Diazolidinyl Urea
Sodium Hydroxymethylglycinate
DMDM Hydantoin
Quaternium-15
2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-diol

Harvinaisia allergian aiheuttajia


·          Metyylidibromoglutaronitriili (MDBGN)
·          Parabeenit 
Parabeenit aiheuttavat allergiaa vain harvoin, vaikka ne ovat olleet pitkään varsin yleisiä kosmetiikan ja ihonhoitovoiteiden säilöntäaineita. Useimmiten parabeeniallergian syynä ovat ihottumaan tai säärihaavoihin käytetyt lääkevoiteet; kyseisessä käytössä ihon läpi pääsee selvästi enemmän haavanhoitoaineiden lisäksi parabeeneja kuin tavallisesta kosmetiikan käytöstä.
·          Jodipropynyylibutyylikarbamaatti 
Se on etupäässä sienikasvustoa estävä aine, jota käytetään kosmetiikassa melko vähän.
·          Klooriheksidiini
Klooriheksidiinidiglukonaatti tai muut klooriheksidiinijohdannaiset ovat harvinaisia kosketusallergian aiheuttajia.
·          Muut harvinaiset säilöntäaineallergeenit 
Alkoholijohdannaiset, orgaaniset hapot ja niiden suolat, triklosaani ja kvaternääriset ammoniumyhdisteet aiheuttavat vain harvoin allergiaa.

kalalle (levät, kaviaari)

   ei saa olla merileviä, omega-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:ta , kala proteiinia kun parvalbumiini.

Kalassa on pitempiketjuisia omega-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:ta; rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, kirjolohessa ja nieriässä, luonnollisesti runsaammin kuin vähärasvaisessa kalassa. 

 pähkinä

ei saa olla hasselpähkinä, saksanpähkinä, pekanpähkinä ja parapähkinä. myös manteli öilyä


 sitrushedelmille

s ei saa olla sitruunahappoa















No comments:

Post a Comment